14 Ocak 2008 Pazartesi

Trafik Kuralları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trafik Kuralları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Amerika'nın birçok şehrinde olduğu gibi Washington'ta da trafik ışıkları yolun karşı tarafına yerleştirilmiştir. Buna dikkat etmeniz gerekir, çünkü Türkiye'deki gibi trafik ışığının hemen önünde durursanız kendinizi yolun ortasında durmuş bir halde bulursunuz.
Bir başka trafik kuralı hatırlatması, trafik ışığının yanında "No turn on red" (Kırmızıda dönülmez) yazmıyorsa ve yol müsaitse kırmızı ışık yanmasına rağmen sağa dönüş yapmanız mümkündür. "No turn on red" tabelasının altında belirli saatler yazıyorsa bu saatler dışında kırmızı yanarken yine yolu kontrol edip dönüş yapabilirsiniz.
Polis tarafından çevrilmeniz halinde ilk yapmanız gereken ehliyetinizi ve ruhsatınızı hazırlayıp elleriniz direksiyonda beklemektir. Türkiye'deki gibi arabadan inmeniz halinde sonuç sizin için hiç de iyi olmayabilir. Polis sizin arabadan çıkmanızı istemediği sürece arabada kalmanız gerekmektedir.
Ehliyet konusuna gelince; Türk ehliyetiniz ile ilk geldiğiniz birkaç ay süresince araba kullanmanız mümkündür. Ancak bu birkaç aylık süre sonunda Washington DC ehliyeti almanız gerekmektedir. Türkiye'den gelirken 'International' ehliyet aldıysanız bununla 1 yıl boyunca araba kullanmanız mümkündür.
Ehliyet Almak İçin Bilmeniz Gerekenler
Washington DC kanunlarına göre 16 yaşını dolduran herkes ehliyet alabilir. Bu koşulu sağlıyorsanız ilk yapmanız gereken en yakın Motorlu Taşıtlar İdaresi'ne (Motor Vehicle Office) gidip bir adet çalışma kitapçığı edinmektir. Bu kitabı dikkatlice okuduktan sonra yine aynı yere gidip ehliyet almak için başvuru formunu doldurmanız, gerekli ücretleri ödeyerek göz testinden geçtikten ve yazılı sınavı aldıktan sonra direksiyon sınavını almanız gerekmektedir. Bu arada yanınızda kimliğinizin kanıtı olarak pasaportunuzu ve de öğrenci kimliğinizi bulundurmanız gereklidir.
Eğer direksiyon sınavını ilk etapta geçemezseniz, "learner permit" denilen geçici bir izin alabilirsiniz. Bu izin, yanınızda 18 yaşından büyük geçerli ehliyetli birisi olmak koşuluyla trafiğe çıkmanızı sağlamaktadır. Bu süre içerisinde istediğiniz zaman yeniden sınava girmeniz mümkündür. İzninizin bitiş tarihi size verilen kartın üzerinde belirtilecektir. Bu tarihi geçirmeden ehliyetinizi almanız yerinde olur; çünkü iznin süresini uzatmak için para ödemeniz gerekmektedir.
Direksiyon sınavına girebilmek için önceden bizzat Motorlu Taşıtlar İdaresine giderek ya da mektup yazarak randevu almanız gerekmektedir. Randevu günü gidemeyecek olmanız durumunda 24 saat önceden bildirmeniz gerekir. Sınav yaklaşık 25 dakika sürecek ve neler yapmanız gerektiği görevli tarafından anlatılacaktır.
Ehliyetinizi aldığınızda göreceğiniz üzere ehliyetinizin bir 'son kullanma tarihi' (expiration date) olacaktır. Ayrıca Türkiye'dekinden farklı olarak üzerinde geçerli adresiniz, boyunuz, kilonuz gibi detaylar da yer alıcaktır. Oturduğuz adresin değişmesi halinde Motorlu Taşıtlar İdaresi'ni derhal bilgilendirmeniz gerekmektedir.
Araba Aldığınızda Yapmanız Gerekenler
Araba aldığınız zaman Türkiye'de olduğu gibi arabanızın ruhsatını (registration) çıkarmanız gerekmektedir. Ruhsat alabilmeniz için de arabanın size ait olduğunu ispat etmiş, arabanızın sigortasını (insurance) yaptırmış ve arabanızın bütün vergilerini ödemiş olmalısınız. Ruhsatınızı almak için yine gideceğiniz yer Motorlu Taşıtlar İdaresi olacaktır. Burada arabanızın kaydını yaptırdıktan sonra plakanız (plate) ve ruhsatınız size verilecektir. Arabayı aldıktan sonra yapmanız gereken bir diğer işlem ise arabanızın muayenesini (inspection) yaptırmaktır. Şayet arabanızı araba satıcısından aldıysanız muayenesinin hazır, yapılmış olması olasıdır; ama arabanızı şahıstan alıyorsanız bunu sizin yaptırmanız gerekebilir.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise araba ruhsatınızın da ehliyetiniz gibi bir son kullanma tarihi olduğudur. Son kullanma tarihlerinin bitiminden önce bir hatırlatma mektubu size gönderilecektir; ancak böyle bir mektup almazsanız son kullanma tarihinden bir hafta önce yine Motorlu Taşıtlar İdaresine gidip bu yenileme işlemlerini yapmanız gereklidir.

Hiç yorum yok: