3 Ocak 2008 Perşembe

trafik kazasında yapılacak işler

TRAFİK KAZASI, BEKLENMEDİKZAMANDA KARŞINIZA ÇIKAR aşağıdaki aftın kuralları unutmayınız!
(1) KAZAYA ARACINIZLA KARIŞMIŞİSENİZ, ŞUURUNUZ YERİNDE İSE; (a)-ilk iş; Otonuzdaki İNSANLARIN SAĞLIK DURUMU İLE İLGİLENİN
Gerekli ise Cep, - Oto veya yakındaki genel telefonla, bunlaryoksa yoldan geçen birisiyle en yakın POLİS, JANDARMA Ekip veya Karakolunu haberdar ediniz. Bu haberi verirken bulunduğunuz yeri ve aracınızın plakasını bildiriniz. İLK YARDIM HAZIRLIĞI'nı gecikmeden yapınız.
(b)-Otonuzun Sigorta-Tescil Trafik Belgesi v.b. belgelerini hazır tutunuz.
(c) - Aracınızın yerini değiştirmeyiniz. Tehlike yaratıyorsa YANSITICI
ÜÇGEN (Reflektör) veya kırmızı bez - veya tehlike flaşörü veya varsa flaşörlü elektrik lambasını görünürlük için kullanınız.
(d)-lz ve Kanıt olabilecek malzemelerin durumunu koruyunuz
(e) - Çarpıp kaçma hali varsa, mümkün olabilen ipucu v.b. bilgileri hatırlamak için mümkünse not alınız. Çünkü bu bilgiler size zarar vereni bulmakta yararlı olacaktır.
(f) - Aracınızdaki değerli eşyayı yakınınıza, akrabanıza vererek hırsızlık ve istenmeyen durumlara karşı önlem alınız.
(g) - Eğer bir yayaya çarpmış iseniz, öncelikle yayanın canı önemlidir. İLK YARDIM UYGULAYINIZ VE CAN KURTARAN BEKLEYİNİZ. Gelme imkanı yoksa veya gelebilecek süre uzunsa; en kısa sürede yaralıyı yoldan geçen uygun araçla ve yakınlarınızın yardımıyla en yakın sağlık kuruluşuna taşınmasını sağlayın. Eğer yaralının acil durumu ypksa gelecek yetkilileri bekleyiniz. Yaralıyı soğuk, yağmur, kar gibi etkenlerden koruyucu önlem alınız.
(h)-Kaza ile ilgili bilgileri unutmamak için küçük notlar alınız. ( I ) Kazaya karışan diğer aracın varsa plaka,sigorta vb.tüm bilgileri not ediniz.Yaralısı varsa ilkyardım için yardımcı olunuz..
(2) Kazada sizin sağlık durumunuz iyi değilse araçtaki kişiler yapılacak işlere yardımcı olmalıdır.
(3) ARACINİZA YOLDAN ALDIĞINIZ BİR YOLCU veya birlikte yola çıktığınız YOLCU YAKINI için karakolda YOLCUNUN KENDİ ARZUSU VE İSTEĞİ ile otonuza bindiğini, vicdani olarak yardımcı olduğunuzu diğer tanıklarla ifade alan yetkiliye duyurun ve imzasını alınız.
Bu önlem, daha sonra HATIR TAŞIMASIKONUSUNDAKİ BİR TAZMlNATtalebine karşı, savunma için gereklidir. (2918 Sayılı KTK 87'ci Maddesi hükmü)
(4)Yalnız maddi hasarlı kazalarda, kazaya dahil kişiler, yetkililerin (TRAFİK KAZA ARAŞTIRMA, BİLİRKİŞİ Yetkilisi) gelmesine gerek görmez ve anlaşırlarsa; bu durumu aralarında yazılı olarak tespit etmek suretiyle olay yerinden ayrılabilirler. Ancak düzenlenen tutanağa olay yeri Jandarma veya Polis yetkilisinden tanıklık snzasını almak yararlıdır. Bu anlaşma ile, tarafların karşılıklı olarak meydana gelecek zararın, yine karşılıklı olarak doğrudan veya sigortaları tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılırsınız. Ayrıca uygulamada her iki tarafın, Alkolsuz (0 PROMİL) olduklarını, yetkili trafik polisinin alkol testi cihazı ile kanıtlamaları, sigorta uygulamasında doğabilecek sıkıntıyı önler

Hiç yorum yok: