3 Ocak 2008 Perşembe

alkollu araç kullanma zararları

2918 Sayılı KTK 48 nci Maddesi, ALKOLLÜ İÇKİ ALMIŞ olması nedeni ile güvenli araç kullanma (sürme) yeteneğini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç kullanmalarını yasaklar. GÜVENLİ ARAÇ KULLANMA Yeteneğinin tespit esasları yasamızda düzenlenmiştir. Buna göre;
(1) Tespit, alkolmetre denilen cihazlarla yapılır. Bunlar alkol test balonları ve digital üfleme cihazlarıdır.
Bu cihazlarla, alkollü içki alma oranın (0,50 PROMİL'in) üstünde olduğu tespit edilen sürücüler araç kullanamazlar. (Trafik ve Jandarma trafik yetkilisi tarafından gere»i uygulanır.)
(2) Trafik kazasına karışan sürücülerin tespit tutanakları düzenlenirken, ayrıca alkol tespit cihazı ile tespit yapılır. Bu durumda hasarlı kazaya karışanların alkol durumu için ayrıca adli tabip veya resmi kuruluşa sevki yapılmaz.
(3) Normal zamanda cihazla yapılan tespite itiraz halinde sürücünün kanındaki alkolün belirlenmesi için, eğitimli-yetkili kılınmış personei tarafından kanı alınarak tahlil için polis kriminal laboratuvarına gönderilir. Kriminal laboratuvarda tahlil mümkün olamazsa sürücünün kanı adli tıp veya Sağlık Bakanlığına bağlı tekniktıbbi imkanlara sahip en yakın sağlık kuruluşuna gönderilir (2918 Sayılı KTK 48 ve Yönetmelik 97'ci Madde)
(4) Para ve hapis cezaları dışında, sürücülerin bilmeleri gereken bir tıbbi gerçeği açıklamak gerekir. Çünkü CEZA KAZAYI ÖNLEMEZ, alkollü olmak kaza getirir.
- Alkol alanlarda (0.50 Promil üstü) refleksler zayıflar. Gaz - fren kumandası karışır, görme bulanıklığı ve direksiyon hakimiyeti azalır, işitme güçlüğü başlar. Kontrol ve irade kaybolur.
Kendinizi, sevdiklerinizi ve çevrenizi düşünerek alkollü olarak araç kullanmayınız.

Hiç yorum yok: